sobota 5. októbra 2013

Prístavba zo slamených panelov

 Prístavba bude slúžiť pre účastníkov kurzu - v zime ako teplá oslnená spoločenská miestnosť, jedáleň, kuchynka a zároveň z nej budú schody do ubytovacej časti. Vykurovaná bude sporákom, ktorý robil Vladimír Institoris.

Prefabrikované slamené panely sme sponzorsky dostali od litovskej spoločnosti ecococon, za čo im veľmi pekne ďakujeme.



Panely sme nakoniec ochránili proti počasiu vzduchotesnou (ale paropriepustnou) fasádnou fóliou zvonku, ktorá už ostane a na ňu príde drevovláknitá doska a drevený obklad. Z druhej strany panelov je dočasná nepremokavá fólia.
Panely sú vzdialené od seba, aby vytvorili okenné otvory.

Počas výstavby sme mali kurz slameného stavania, v rámci projektu Zelená obnova, stavanie a bývanie podporenom Blokovým grantom pre MVO a podporu partnerstiev švajčiarsko-slovenskej spolupráce.

Panel obyčajne zvládnu presúvať a umiestniť štyria chlapi.

Panely sa spolu zoskrutkujú aj priskrutkujú k hranolom, či latám zafixovaným k základom. Pri prístavbe sme panely priskrutkovali aj k existujúcej stene.

Panely bežných rozmerov 1200 x 3000 sme dočasne stiahli sťahovacími pásmi, aby nebola medzi panelmi vôľa a zoskrutkovali sme ich.

Vzduchotesnú fóliu pod panelmi sme v spojoch prelepili vzduchotesnou páskou.

Medzi laty zafixované k sendvičovým základom sme položili polystyrén, aby sme prerušili tepelný most medzi latami a naň sme uložili fasádnu fóliu.

Vzduchotesná fólia išla pod panely aj zboku k existujúcej stene. Fólia sa neskôr napojí na vzduchotesnú vrstvu podlahy a zaomieta na stene do omietky.

Fixovanie hranolov (resp. fošien) k základom, s poistnou hydroizoláciou ako medzivrstvou. Fošne sa vyklinovali do roviny.

Obrovský kamión nám po ceste za inou destináciou vďaka firme Edomy priviezol hlinu od firmy Picas. Hlinu použijeme na omietky aj na nabíjanú priečku.

Počas výstavby sme mali aj seminár: Prípadová štúdia obnovy starých domov, v rámci projektu Zelená obnova, stavanie a bývanie podporenom Blokovým grantom pre MVO a podporu partnerstiev švajčiarsko-slovenskej spolupráce. Zúčastnilo sa až 24 mladých budúcich architektov.




1 komentár:

  1. No a jak to nakonec všechno dopadlo? Jsou nějaké aktuální fotky z postupující stavby? Jak se Vám pracovalo s panely ecococon? Koupili by jste si je po této zkušenosti za cenu, za kterou jsou běžně prodávané? Děkuji za Vaše odpovědi. S pozdravem Viktor Karlík za o.s.BAOBABY

    OdpovedaťOdstrániť